top of page

Nye Stillasregler: Sikkerhetskrav og Opplæring

Oppdatert: 15. nov.


Arbeid med stillasmontering og arbeid fra stillaser innebærer en risiko for fallskader, selv fra lave høyder. I 2016 ble det innført skjerpede krav for å forebygge skader og dødsfall knyttet til stillasarbeid. Disse nye stillasreglene krever at alle som monterer stillas over 2 meter må kunne dokumentere både teoretisk og praktisk opplæring. La oss utforske disse kravene og forstå hva som skal til for å overholde dem.


Omfattende opplæring for sikkerhet:

Ifølge forskriftene skal opplæringen for stillasmontering inkludere flere viktige punkter. Disse punktene omfatter blant annet forståelse for monteringsplaner, demontering, endringer av stillaset, tiltak for å redusere fallrisiko for både personer og gjenstander, vurdering av stillasets vedlikeholdstilstand og mer. Krav til opplæring basert på stillashøyde: Kravene til opplæring varierer avhengig av stillashøyden. For stillas mellom 2 og 5 meter må man ha 7,5 timer teoretisk opplæring og 7,5 timer praktisk øvelse. stillaskurs 2 og 9 meter kreves det 15 timer teori og 15 timer praksis. Hvis stillaset er over 9 meter høyt, må man ha hele 36 timer teori og 72 timer praktisk opplæring. Arbeidsgiver har ansvaret for å vurdere om den som utfører arbeidet har tilfredsstillende opplæring i henhold til de nye kravene. Dersom man allerede har stillasmontør-opplæring som tilsvarer dagens ordning, er det ikke nødvendig å gå på kurs.


Spesifikk opplæring for egendesignet stillas:

Dersom man skal montere et stillas som ikke er levert fra en stillaseleverandør og ikke har en monteringsanvisning, kreves det opplæring for stillas over 9 meter. Dette betyr at man må ha mer enn 100 timer opplæring. Årsaken til dette er at oppstilling av stillas utenom anvisningene krever kunnskap om styrke- og stabilitetsberegninger. Mange stillasulykker skyldes mangelfullt vedlikehold og kontroll av stillasets materiale, spesielt gjelder dette trebaserende stillasgulv som kan bli utsatt for råte, korrosjon og sprekker.

Høydeberegning og begrensninger: 

Høyden på et stillas beregnes fra bakken og opp til plattformen. Hvis man har gjennomført kurset "Stillaskurs 2 til 5 meter," er man kvalifisert til å montere stillas med en plattformhøyde på opptil 5 meter. 


Brukeropplæring:

Det er også viktig at alle som bruker stillas har tilstrekkelig opplæring. Omfanget av opplæringen avhenger av arbeidsforholdene og en helhetlig risikovurdering. Arbeidstakere skal få tilstrekkelig opplæring for å kunne utføre jobben på en trygg måte. Arbeidsgivere må derfor sørge for at de som bruker stillas får grunnleggende informasjon om stillasets konstruksjon og hvordan det er satt sammen. Dette inkluderer begrensninger i belastning og eventuelle konstruksjonsendringer. Arbeidstakere eller andre som kun entrer stillaset for inspeksjon eller kontroll, regnes ikke som brukere av stillaset.


Tekniske godkjenningskrav: 

For alle ferdigproduserte stillassystemer kreves det typegodkjenning fra Arbeidstilsynet. Nyere systemer må også ha et eget sertifikat.

De nye stillasreglene har blitt innført for å sikre at arbeidet med stillasmontering utføres på en trygg måte. Kravene til opplæring avhenger av stillashøyden, og det er arbeidsgivers ansvar å vurdere om den som utfører arbeidet har en opplæring som tilfredsstiller kravene. I tillegg er det viktig å huske på brukeropplæringen og å følge de tekniske godkjenningskravene. Ved å overholde disse reglene og sikre tilstrekkelig opplæring, kan man redusere risikoen for skader og ulykker knyttet til stillasarbeid.

bottom of page