Når kreves det dokumentert opplæring?

Når kreves det dokumentert opplæring?


Feilbruk av arbeidsutstyr som årsak til arbeidsulykker

Arbeidsulykker på grunn av feilbruk av arbeidsutstyr er et betydelig problem i mange arbeidsmiljøer. Av den grunn stilles det strenge krav til opplæring for å sikre at utstyr brukes på en trygg og forskriftsmessig måte, spesielt når det er potensial for alvorlige skader.

Er kravene til opplæring for omfattende?

Arbeidstilsynet mottar periodisk tilbakemeldinger fra virksomheter som mener at kravene til utstyrsspesifikk opplæring er for strenge. Små bedrifter opplever ofte at det er tidkrevende og administrativt krevende å følge opp opplæring og dokumentasjon. Så hvorfor er disse kravene på plass, og hva innebærer de egentlig?

Hva forårsaker arbeidsulykker?

Mange arbeidsulykker skjer på grunn av feil bruk av utstyr eller ved at feil utstyr benyttes til en oppgave. Et klassisk eksempel er bruk av en sag til et materiale den ikke er designet for. Derfor pålegges det spesifikke krav om opplæring ved bruk av visse typer arbeidsutstyr som kan være farlige om de ikke brukes korrekt.

Det er ikke alltid intuitivt for arbeidstakeren hva som ikke bør gjøres med et verktøy, eller hvilke sikkerhetskrav som gjelder for vedlikehold. Forskjeller i utstyrets funksjonalitet, selv om maskinene virker like, kan også føre til ulykker. En maskin kan starte eller fungere på en annen måte enn det en arbeidstaker er vant til, noe som kan være kritisk hvis vedlikehold pågår samtidig.

Er utstyret farlig nok til at det krever opplæring?

I henhold til § 10-1 i forskrift om utførelse av arbeid, må arbeidsgiver vurdere om arbeidsutstyret krever ekstra forsiktighet. Når risikovurderingen viser at utstyret er spesielt farlig, kan det kun benyttes av arbeidstakere som har fått dokumentert opplæring i trygg bruk.

Eksempler på utstyr som anses å kreve ekstra forsiktighet er motordrevne sager, vinkelslipere, personløftere, samt maskiner som presser eller kutter materialer. Arbeidstilsynets nettsider inneholder detaljerte beskrivelser av slike utstyrstyper og de nødvendige forholdsreglene.

Hva kreves for utstyrsspesifikk opplæring?

I henhold til § 10-4 i forskrift om utførelse av arbeid er det arbeidsgivers ansvar å sørge for at arbeidstaker får opplæring på det utstyret de skal bruke. Formålet er å forhindre ulykker som kan oppstå på grunn av feilbruk eller mangel på forståelse for forskjellene mellom ulike utstyrstyper.

Opplæringen skal dokumenteres, inkludert hvem som har gitt opplæringen, hvem som har mottatt den, og hvilket utstyr opplæringen gjelder for. Selv om det ikke nødvendigvis kreves detaljert dokumentasjon på hvert enkelt treningsforløp, stiller internkontrollforskriften krav om at tiltak for å redusere risikoer skal være dokumentert.

Hvordan defineres "utstyrsspesifikk" opplæring?

Hvis en arbeidstaker har fått opplæring på en truck og fått et kompetansebevis, gjelder opplæringen for den trucktypen som ble brukt under opplæringen. Men hvis en annen truck, kanskje av et annet merke, benyttes, kreves det at arbeidsgiver sørger for at den ansatte får opplæring i den spesifikke modellen.

Det er viktig at arbeidsgiver gjør en risikovurdering for eget utstyr og eventuelle nyanskaffelser, for å avgjøre om ytterligere opplæring er nødvendig. Selv om to maskiner kan virke like, kan det være vesentlige forskjeller i hvordan de betjenes eller vedlikeholdes.

Opplæringens omfang og innhold

I forskrift om utførelse av arbeid § 10-2 beskrives omfanget av den nødvendige sikkerhetsopplæringen, som bør tilpasses både type arbeidsutstyr og arbeidstakerens ferdigheter. Den ansatte skal blant annet være i stand til å betjene maskinen trygt, forstå maskinens sikkerhetsutstyr og bruke den innenfor de anbefalte bruksområdene.

Opplæringen bør være både teoretisk og praktisk, og den skal dekke:

  • Hvordan utstyret betjenes
  • Maskinens sikkerhetsfunksjoner
  • Hvilket vedlikehold som er nødvendig
  • Krav til personlig verneutstyr

Ansvar for arbeidsgiver

Arbeidsgivers ansvar for å sikre opplæring er betydelig. Ved en eventuell arbeidsulykke vil Arbeidstilsynet vurdere hvilken opplæring som er gitt, og om denne har vært tilstrekkelig. Arbeidsgiver må kunne dokumentere at risikoene er vurdert og at nødvendige opplæringstiltak har blitt iverksatt.

Videre stiller forskriften krav til opplæring på andre typer utstyr, som stillas og personlig verneutstyr, før de tas i bruk. Eksempelvis kreves det spesifikk opplæring før ansatte kan bruke stillas for arbeid i høyden, eller ved bruk av personlig verneutstyr, som beskrevet i §15-5 i forskrift om organisering, ledelse og medvirkning.

Sertifiserte opplæringsvirksomheter

Noen typer arbeidsutstyr krever enda strengere opplæringskrav, og opplæringen må gis av en sertifisert opplæringsvirksomhet. Dette gjelder for eksempel kraner, trucker og masseforflytningsmaskiner, og kravene er listet opp i §10-3 i forskrift om utførelse av arbeid.

Kilde: Arbeidstilsynet

Tilbake til nyheter